Diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd) is een chronische ziekte waarbij er sprake is van een te hoog bloedsuikergehalte. Koolhydraten (=zetmeel en suikers uit de voeding) worden in de darm omgezet in glucose. Glucose wordt opgenomen in het bloed en heet dan bloedsuiker of bloedglucose. Voor de opname van dit glucose in de lichaamscellen is het hormoon insuline nodig, dat in de alvleesklier in het lichaam wordt aangemaakt. Glucose levert energie aan het lichaam. Normaal wordt er voldoende insuline gemaakt zodat de bloedglucosewaarde niet te hoog wordt. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier onvoldoende insuline aan om grote hoeveelheden glucose te verwerken. Ook kan het zijn dat de cellen ongevoeliger worden voor insuline (insulineresistentie). Hierdoor moet de alvleesklier steeds meer insuline aanmaken en raakt uitgeput. Zo stijgt het bloedsuikergehalte nog meer. Bij een niet ontdekte diabetes kunnen er klachten optreden zoals moeheid, dorst, veel moeten plassen, jeuk en ongewenst gewichtsverlies. Langdurig te hoog bloedsuikergehalte geeft meer kans op hart- en vaatziekten, nierziekten, een diabetische voet en slechtziendheid.
OorzaakOf u wel of niet diabetes krijgt, hangt van verschillende factoren af: De kans om deze ziekte te ontwikkelen neemt toe:
Zeker bij diabetici geldt dat het belangrijk is om voedingsadviezen aan te passen aan de individuele wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis) van de persoon met diabetes type 2. Een diëtist is de aangewezen persoon om hierbij te helpen. Zij kan de richtlijnen die gelden voor diabetici in een persoonlijk voedingspatroon vormgeven.
www.dvn.nl