Overgewicht

Wat is het?

Als iemand meer weegt dan goed is voor de gezondheid spreekt met van overgewicht. Omdat een goed gewicht ook afhangt van iemands lengte wordt overgewicht berekend met behulp van de BMI (= Body Mass Index)

http://www.voedingscentrum.nl/BMI

BMI tussen 18,5 en 25 Gezond gewicht
BMI tussen 25 en 30 Overgewicht
BMI boven 30 Ernstig overgewicht ( Obesitas)
Voor kinderen gelden andere BMI- waarden


Overgewicht kunt u ook bepalen door het meten van de middelomtrek/ buikomvang
Mannen Vrouwen
kleiner dan 94 cm kleiner dan 80 cm Prima
94-102 cm 80-88 cm Gevarenzone
meer dan 102 cm meer dan 88 cm Verhoogd gezondheidsrisico

Overgewicht geeft een verhoogd risico op het krijgen van:
  • Diabetes type 2
  • Hart- en vaatziekten
  • Gewrichtsklachten
  • Bepaalde vormen van kanker

Oorzaak?

Als u een tijd lang te veel eet en te weinig beweegt, ontstaat overgewicht. Wat u te veel eet slaat het lichaam op als vet. Dus niet alleen te veel vet, maar ook bijvoorbeeld te veel suiker (koolhydraten) en alcohol doen het lichaamsgewicht toenemen. De energiebalans is namelijk verstoord waardoor overgewicht ontstaat.

Advies

Door minder energie (calorieën) binnen te krijgen dan nodig is, wordt het lichaam gedwongen zijn overtollige vetvoorraad op te gebruiken en valt u af. Streng lijnen of zogenoemde crashdiëten geven vaak vooral vocht- en spierweefselverlies.
Langzaam afvallen en gezond eten en bewegen is daarom het beste. U went dan aan een nieuw gezond eetpatroon dat ook op de lange termijn volgehouden kan worden. Belangrijk is om wel alle voedingsstoffen (zoals eiwitten, vitamines en mineralen) binnen te krijgen die nodig zijn. Eet dus volgens richtlijnen van de Schijf van Vijf en beweeg minimaal een half uur per dag.

Heeft u veel overgewicht of tevens al gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol of diabetes type 2? De diëtist kan u helpen bij het aanpassen van je leefstijl. Er wordt rekening gehouden met uw wensen, voorkeuren en emotionele of praktische problemen.

www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/overgewicht
www.30minutenbewegen.nl